webdevlpr

Vjerovatno kasnim na zurku, ali za one koji ne znaju:

Funkcije su objekti u JavaScript-u.

Quokka.js je alat za produktivnost i brz pregled rezultata koda (JavaScript-a i TypeScript-a). Vrijednosti se azuriraju u realnom vremenu, paralelno sa pisanjem koda i prikazuju unutar integrisanog radnog okruzenja (engl. Integrated development environment, IDE).

Ekstenzija je dostupna za VS Code, JetBrains i Sublime Text.

Umjesto podesavanja automatizovanog testiranja za svaku napisanu liniju koda, nekada je prakticnije rezultat provuci kroz console.log (iako ni to nije idealno rjesenje jer zahtjeva dodatne korake). Svrha Quokka.js ekstenzije je da smanji otpor i oslobodi vrijeme za fokus na pisanje koda, ucenje, istrazivanje, testiranje ideja i novih funkcija.

Kod se izvrsava u toku kucanja, a greske se prikazuju pored koda koji ih uzrokuje.

Indikatori sa lijeve strane numerisanih linija su uvijek azurirane u realnom vremenu i odnose se na izvrsavanje koda. Crvena ukazuje na gresku, zelena na izvrsen kod, zuta na djelimicno izvrsen i siva na neizvrsen kod.

Boje sa lijeve strane koda su indikatori pokrivenosti i izvrsenja koda.
Boje sa lijeve strane koda su indikatori pokrivenosti i izvrsenja koda.

Sve opcije ekstenzije se mogu istraziti ispod, ali su neke u sklopu komercijalne "PRO" verzije sa jos naprednih funkcija. Besplatna verzija je dovoljno dobra da mi bude zao jer nisam ranije otkrila ekstenziju.