webdevlpr

Ako vam papir i diplome nisu vazne koliko znanje i prioritet je ovladavanjem racunarskim naukama — fakulteti poput Harvarda i Stanforda nude neke od svojih kurseva besplatno. Postoje i opcije za one koji zele sveobuhvatni nastavni plan.

CS50 u Harvardovom Sanders teatru
CS50 u Harvardovom Sanders teatru.

CS50 Introduction to Computer Science

Fakultet Harvard nudi kurs racunarskih nauka besplatno.

CS50 je uvodni kurs za racunarske nauke i umjetnost programiranja za one sa ili bez prethodnog programerskog iskustva sa Harvarda. David J. Malan uci kako razmisljati kroz algoritme i efikasno rjesavati probleme. Teme ukljucuju apstrakciju, algoritme, strukture podataka, enkapsulaciju, upravljanje resursima, sigurnost, softversko inzenjerstvo i web development.
Ukljuceni jezici: C, Python, SQL, JavaScript, CSS i HTML.

CS101 Introduction to Computing Principles

Fakultet Stanford nudi kurs racunarskih nauka besplatno.

CS101 sa Stanforda poducava osnovnim idejama racunarstva za publiku bez prethodnog iskustva. Ovaj kurs umjesto kodiranja uci vise o tome kako racunari rade i tehnickim konceptima. Osim razumijevanja kako kompjuteri rade, ovaj kurs demistifikuje mnoge teme koje ukljucuju racunare i definisu svijet oko nas poput umjetne inteligencije, sigurnosti racunara, bitcoina, kriptovalute, te internet.

Computer Science Programming with a Purpose

Fakultet Princeton nudi kurs racunarskih nauka besplatno.

Programming with a Purpose sa fakulteta Princeton pokriva prvu polovinu knjige Computer Science: An Interdisciplinary Approach (druga polovina je pokrivena u Coursera kursu Computer Science: Algorithms, Theory, and Machines). Namjera je uciti programiranje u naucnom kontekstu i to kroz upoznavanje sa programskim elementima poput varijabli, kondicionala, petlji, nizova i ulazno/izlaznih jedinica. Zatim se okrece funkcijama, sa kljucnim konceptima kao rekurzija, modularno programiranje, ponovna upotreba koda i moderno objektno orjentisano programiranje.

Kurs uci osnovnim vjestinama za rjesavanje racunarskih problema kroz Java programski jezik, ali koje su primjenjive i u drugim modernim racunarskim okruzenjima. Drugim rijecima, fokus je na osnovnim konceptima, ne na Javi.

Computer Science od Open Source Society University

Ovo je malo drugaciji koncept. Do sada su navedeni kursevi koji se fokusiraju na pocetnike ili na vrlo usko znanje u sklopu racunarskih nauka. OSSU nastavni plan i program je sveobuhvatni nastavni plan racunarskih nauka sklopljen od online materijala i resursa.

Drugim rijecima, OSSU je sastavio temeljan nastavni plan (ono sto dobijemo na fakultetu) iz mnogobrojnih besplatnih online resursa. OSSU na ovaj nacin nudi samoukim studentima strukturu, nesto sa cim se cesto borimo kada ne znamo sta ne znamo i sta je sledece potrebno savladati. Evo kako otprilike izgleda OSSU nastavni plan: The Open-Source Computer Science Degree

Navedeni koncept se moze primjeniti i samostalno bez obzira sta ucimo. Kako? Nastavni plan 'ukrasti' od placenih organizovanih kurseva i potom potraziti besplatan materijal.

Dodatni linkovi